A szolgálat ideálja
A Rotary tagok nem személyes előnyökért egyesülnek, hanem ellenkezőleg a közösséget kívánják szolgálni. Az alapító jelmondata „service above all” vagyis „szolgálat az egyéni érdek előtt”.
A Rotary nem kívánja előírni milyen területen és milyen módon szolgálja egy klub a köz érdekeit. Ez a helyi szükségletektől is függ. A nemzetközi gyakorlat e tekintetben a következő súlypontokat alakította ki:
Nekem nagyon megtetszett ez a mondat, az amit az első magyarországi disztrikt konferencián hallottam jelenlegi kormányzónk előadásában angol-skót eredetre hivatkozva.
Ez a helyzet ma nagyon jellemző Magyarországra.
 
A Rotary általában saját eszközeire épít, nem gyűjt adományokat és nem kér állami támogatást. Ennek megfelelően a Rotary tagok jelentős anyagi terhet is vállalnak. Ezt azért is tehetik, mert tagjaik jövedelme átlagon felüli.
 
Ennek ellenére egyes projektjeinkhez támogatást keresünk és találunk is, így volt ez az elmúlt rotarys évben, gyermekklinikai projektünkkel kapcsolatban is.
 
Igen fontos hangsúlyozni, hogy a Rotary tagság és tevékenység az egyéni szabadság és az individualizmus teljes mértékű megőrzését is jelenti. A Rotaryban nincs utasítási jog, a többségi határozatnak való alárendelés és természetesen a tagok teljes mértékű vallási és gondolati szabadságot élveznek, beleértve az ideológiai-politikai meggyőződést. Ebben alapvetően különbözik minden más egyesülettől és szövetségtől.


» ABLAK BEZÁRÁSA «