2020. január 23., csütörtök - Zelma, Rajmund
"Pécs Város Humanitárius Díja" átadás - 2009.08.31.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az Elnök úr és  a Polgármester úr köszöntő szavai után engedjék meg, hogy az országos vezetőség nevében néhány szót szóljak a Rotary clubok, azon belül Pécs szerepéről.

Pécs kiemelkedő szerepet töltött és tölt be a Magyarországi Rotary mozgalomban,  szervezetében és munkájában.
1926-ban elsőként Budapesten alakult Rotary club, majd a vidéki nagyvárosokban – így Pécsett is – szinte egyszerre,  1928-ban.
1935-ben lett Magyarország önálló Disztrict kormányzóság, melynek első kormányzója  pécsi professzor,  dr. Entz Béla volt.  A háború és következményei lehetetlenné tették a Rotary clubok munkáját 40 éven át.
1989-ben Budapesten, majd 1991-ben három egyetemi városban Sopron, Szeged és Pécsett alakult ujjá a Rotary Club. Emiatt van két időszámításunk, egyszerre vagyunk 81 évesek és megfordítva a számokat, egyben 18 évesek is.

A Rotary jól felépített világszervezet, mely a barátságot és a másokért végzett szolgálatot tartja elsőrendű feladatnak. A barátság a Rotary clubokban az egész világon jelen van, bármely országba utazunk, mindenütt barátok fogadnak. 
A Rotary clubok önállóan működnek az országonként szervezett kormányzóságokon belül, így a Pécsi Club tagja a magyar Rotary Clubok szövetségének. 2007-ben alakult a magyar önálló Kormányzóság, addig Ausztriával közösen működött a Disztrict . Első kormányzója Kovács Imre Bp. majd Lakatos Jenő Szeged, ebben az évben Cseri Miklós Szentendre, következett magyarországi kormányzóként. Mindhármójuk üdvözletét és személyes gratulációját tolmácsolom.

A Rotary Clubok vezetésének sajátossága, hogy minden évben új elnököt, új kormányzót, új világelnököt választunk. Ismereteim szerint ennél demokratikusabb szervezet kevés van a világon. Ezért nyugodtan mondhatom, a Humitárius díjjal több elnökünk, sőt az egész Club teljes tagságának munkáját ismerte el Pécs városa.
Ezen az elismerésen felül, idén a Magyarországi Disztrict vezetőségének javaslatára - a korábbiak mellé- 5 clubtársunk kapta meg a Világelnöktől eddig végzett munkájáért a Rotary legmagasabb kitüntetését a Paul Harris díjat.
Engedjék meg, hogy felsoroljam valamennyit: Farkas László, Fittler Miklós, Heinemann István, Hubay Gábor, Oszvald Pál, Takács György.

Pécs, a régióban elsőként alakult clubját „keresztapaként” az ausztriai Leoben alapította, a régió többi clubját már Pécs szervezte;  Szekszárd, Baja majd legfiatalabbként Kozármisleny alakult meg.
Szeretnénk, ha a Rotary clubokon keresztül tovább terjedne a barátság, segítőszándék hálózata azokban a megyékben is,  ahol jelenleg még nem működnek Rotary clubok. 

Végezetül gratulálni szeretnék mindazok nevében akiket képviselek: Szekszárd, Baja, Kozármisleny clubjai,  a magyarországi Kormányzó Cseri Miklós úr és rajta keresztül valamennyi magyar Rotary Club elismerését is tolmácsolom.

Kívánok további sok erőt, jó szervezőkészséget, hogy a következő 19 év is ilyen sikeres legyen, hiszen akkor leszünk 100 évesek!

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Heinemann István
alkormányzó
Kapcsolódó állományok:
Képgaléria
Nyomtatóbarát verzió