2020. január 23., csütörtök - Zelma, Rajmund
Százmilliós adomány a Gyermekklinikának
Messze nem szokványos léptékű adománnyal gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája Dr. Csontos Irén kezdeményezése jóvoltából.
Az egykori pécsi, ma Kaliforniában élő doktornő 2006 tavaszán kereste fel Henning Sorknaest - a Rotary Club Budapest City tagját - azzal, hogy egy pécsi kórháznak szeretne jelentős értékű orvosi berendezést adományozni. A Paul Harris díjjal elismert rotariánus - aki korábban egy vajdasági (Zenta), illetve egy budapesti (Bethesda) gyermekkórházat is hasonló jellegű és nagyságrendű adományhoz juttatott - a Pécsi Rotary Klubot kérte fel a támogatási projekt megvalósítására. A finanszírozás lényege az volt, hogy az előírt feltételek teljesítése esetén a Rotary pénzalap - a Matching Grant (kapcsolt adományok) – támogatja a projektet és az Assist International elnevezésű nemzetközi szervezet százmillió forintot meghaladó értékű orvosi berendezést szállít a kijelölt pécsi kórháznak.

Az adomány feltételei:
Teljesítések:
- befogadó intézmény keresése      
- a Pécsi Rotary Klub a PTE Gyermekklinikáját jelölte ki
- 60.000 USD saját erő felmutatása       
- a Pécsi Rotary Klub és támogatói teremtették meg  
- minimum két ország Rotary Klubjának
részvétele és támogatása   
- az RC Roeselare (Belgium), az RC Livermore (Kalifornia), az RC Oklahoma City és az RC Budapest City is bekapcsolódott a projektbe
 
 
A Pécsi Rotary Klub maradéktalanul teljesítette a feltételeket, ezért - a klinika által összeírt listának megfelelően - a többségében új műszerekből álló szállítmány a napokban érkezett Pécsre. Így többek között defibrillátor, ultrahangkészülékek, inkubátorok, betegőrző-monitorok, speciális csecsemőágyak, valamint rendkívül sok egyszer használatos eszköz a mindennapos betegellátáshoz. A műszerek beszerelését, üzembe helyezését és szakszerű alkalmazásuk oktatását ideutazó amerikai szakemberek végezték.

Egy ilyen mértékű támogatás óriási jelentőséggel bír bármely hazai egészségügyi intézménynél.  Jelen adomány címzettje - a PTE Gyermekklinikája – körülbelül 5-10 év alatt tudna ekkora, százmilliós műszerfejlesztést megvalósítani. Elég csak arra gondolunk, hogy egy inkubátor 3-5, egy monitor 2-3 millió forintba kerül, műszerfejlesztésre pedig elvétve, vagy inkább nem is jut pénzügyi forrás.

A földrészeken és határokon átívelő nemes szándéknak köszönhetően kivételezett helyzetbe került a klinika. Így „legféltettebb kincsünk, a gyermek” egészségügyi eszköztára kiemelt nagyságrendben, kiváló minőségű műszerekkel gyarapodott.

 
A projekt támogatói:

Alapítvány az orvosképzés fejlesztésének támogatására
Autópark Kft.
Duna-Dráva Cement Kft.
Elcoteq Magyarország Kft.
PANNONPOWER HOLDING Zrt.
PMJV Önkormányzata
Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet
Szigetvári Takarékszövetkezet
Rotary Klub Pécs
Rotary Club Budapest City
Rotary Club Roeselare (Belgium)
Rotary Club Livermore (USA, Kalifornia)
Rotary Club Oklahoma City (USA, Oklahoma)
Assist International
Kapcsolódó állományok:
Nyomtatóbarát verzió