Kolozsvár
A kolozsvári rotarysokkal való kapcsolat történetének stációi röviden.
Farkas László írása.
Kezdődött 1995 nyarán, amikor én Kolozsváron járva beköszöntem a Continental szállóba, ahol ők tartották az összejöveteleiket és egy jót beszélgettünk, felvetve a gondolatot, hogy kéne valamit csinálni közösen.
 
Az első az volt 1996-ban, hogy ők egy képzőművész tábort szerveztek Lazban egy rotarys birtokán, ahova mi küldtünk a Művészeti Szakközépiskolából három tanulót. Az ott összeverődött nemzetközi csapat alkotásaiból Kolozsváron rendezett a klubjuk egy kiállítást.
 
Még abban az évben ezt a kiállítási anyagot elhoztuk Pécsre, és összesen 17 erdélyi és magyar festő képeiből rendeztünk egy tárlatot, két galériát bérbe véve. A kiállításon ismerkedett össze Ioan Sbarciu a kolozsvári egyetem művészeti karának rektora és Aknai Tamás, aki akkor ugyanezt a tisztet töltötte be nálunk. Ennek a kiállításnak folyományaként azóta is minden évben jön néhány festő Kolozsvárról, a rektor urat is bele értve, a Parti Galériába, új munkáikkal megmutatkozni.
 
1999-ben kint jártunk náluk egy népesebb, kb. 40 fős delegációval, Pupp Lajos elnöksége idején és ekkor született az első írott együttműködési szándék nyilatkozat.
 
2001-ben rendeztünk Kolozsváron Csonka Karcsi Pécsről készült képeiből egy nagyszabású kiállítást, aminek keretén belül a két város alpolgármesterei, sok éves kihagyás után, is le tudtak ülni egymással egy kis disputára. A kiállítást is ők nyitották meg, amin az akkori magyar főkonzul is részt vett. A megnyitó estéjén adtunk egy nagyszabású fogadást, aminek során a két egyetem művészeti rektora aláírt egy együttműködési szerződést, ami azóta is érvényben van. Ezen a rendezvényen is több mint 40-en voltunk Pécsről, és másnap elindulva tettünk egy nagyszerű utazást Erdélyben, Botz Lajos briliáns szervezésében.
 
2002-ben a brazil cserediákunkkal látogattunk Kolozsvárra, az akkori találkozón merült fel bennük, hogy nekik is kéne foglalkozni a diákcsere lehetőségével. Felvették a kapcsolatot Fittler Miklóssal és ebből egy gazdag személyes barátság és rotarys cserediák együttműködés született.
 
2004-ben töltöttünk  négy napot Csonka Karcsival Kolozsváron, a készülő testvérvárosok könyvhöz a várost fényképezni, aztán még ugyanebben az évben részt vettünk a 10 éves alapítási évfordulójuk rendezvényein.
 
2007. márciusban volt Dunaszekcsőn egy régiós értekezletünk, amire a többi klubokkal való kapcsolat felvétele céljából Kolozsvárról is érkezett egy népes delegáció.
Aztán májusban mi látogattunk el hozzájuk egy hasonló összejövetelre, aminek keretében Takács Gyuri és Fittler Miklós tartott egy kis továbbképzést a cserediák kapcsolat működésének tapasztalataiból és aláírtunk egy együttműködési szerződést, az akkor nálunk éppen csúcsra járó kórház project Kolozsvárra való továbbadási lehetőségéről, ami aztán nagy sikerrel létre is jött.
 
2008-ban részt vettünk ennek a projectnek az átadási ceremóniáján a többi, magyar és külföldi klub képviselőivel együtt.
 
2009-ben látogatást tettünk a 15 éves alapítási ünnepségükön, majd a nyáron elvittük hozzájuk a külföldi cserediákjainkat egy kis tapasztalat cserére,  ők pedig részt vettek az augusztus 31-i jótékonysági estünkön.
 
Mindezek szervezésében a kolozsvári klubban Elkan Gyuri barátom volt állandó szervező társam, tolmácsom, segítőm, támaszom. Ennek a sok segítségnek az elismerésére szeretnénk neki egy Paul Haris díjat adományozni, az adminisztrációját elindítottuk. Ha meglesz, akkor még az idén kiutazunk átadni neki egy kis ünnepség keretében.


» ABLAK BEZÁRÁSA «