Rotary díj a tehetségeknek
2012. március 23., péntek
A pécsi Rotary Club fontos feladatának tartja a tehetséges, adott esetben rászoruló fiatalok támogatását. Legutóbb tízen vehették át Pécsi Rotary  Klub Alapítvány művészeti díját, valamint kaptak támogatást céljaik eléréséhez.
Évente  átlag öt fiatalt ér ez a megtiszteltetés kiemelkedő tanulmányi eredményeik, közéleti munkájuk, valamint magas színvonalú művészeti tevékenységük elismeréseként. Idén első alkalommal a Művészeti Gimnázium hét növendéke mellett, a Zipernowsky Műszaki Szakközépiskola és a Janus Pannonius Gimnázium növendékei is ott voltak a díjazottak között. 

Mint Bebesi György a club elnöke elmondta, olyan nagy volt a választék a tehetségek között, hogy úgy határoztak, több díjat adnak ki a korábbi évekhez képest. Erre az is lehetőséget adott, hogy a klub egyik tagja, Hirth Ferenc, felajánlotta a Pécs Város Műszaki Díjjal járó összeget a műszaki szakközépiskola két tanulójának jutalmazására. A tizenegyedik osztályos Csőkör Robin nagycsaládban él, a testvéreivel együtt tizenegyen vannak, ő a második a sorban. A tizenkettedikes Horváth Ádámmal mind a ketten rendszeresen részt vesznek a matematika és fizika versenyeken.
 
Ritter Attila, a Janus Pannonius Gimnázium igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az iskolájukba nagyon sok tehetséges gyerek jár, nagyon nehéz volt kiválasztani azt az egyet, aki végül is átvehette a díjat. Szólt arról is, hogy 12. osztályos Czigány Máté, a hatosztályos gimnáziumi tagozatukra jár, s a természettudományi tárgyakban jeleskedik. Többek között a Modenában megrendezett Nemzetközi Földtudományi Olimpián bronz érmet szerzett.
 
A Művészeti Gimnázium diákjai közül heten vehették át a Rotary díjat.  A képzőművészek közül az alkalmazott grafikus szakra járó 13. évfolyamos Scheich Réka, aki tanára Ernszt András  szerint a kezdetek óta jól teljesít, már a gimnáziumi évek alatt reklám grafikákat készít, s cégeknek is dolgozik. Nagy vágya, hogy Koppenhágában tanuljon tovább.
 
Két táncos a 13. osztályos Perovics Eszterről és Jurák Bettináról szintén tanáraik Lovas Pál és Uhrik Dóra beszéltek, mind a kettejüknél kiemelték a tánc iránti alázatukat.
 
Négy zenész is ott volt a díjazottak között a tizenegyedik osztályos magántanuló, zongorista Kátai Márk, aki a gimnáziummal párhuzamosan a Zeneakadémia tehetségprogramjában is részt vesz neves előadók irányítása mellett. Rotary díjas lett a fuvolista tizenharmadikos Huszár Viktória, a tizenkettedikes klarinétos Gyimesi Bálint, valamint a gitáron játszó tizenkettedikes Girán Péter is.
Képgaléria


» ABLAK BEZÁRÁSA «