Mániája a közösség
2012. szeptember 28., péntek
Pécs város Humanitárius díját kapta Heinemann István az RC Pécs alapítója, a magyar Rotary Bölcsek Tanácsa tagja.  Az elismerést Pécs városának napján, szeptember elsején vehette át  Heinemann István.
Riporter: Gratulálunk!
Heinemann István: Köszönöm szépen és a Rotary is gratulálhat magának, mert ezt a kitüntetést azért a munkáért kaptam, amit a Rotaryban végeztem.
R: Hogyan függ össze a rotarys munka és Pécs városa?
H.I: A nemzetközi kapcsolatokon keresztül, vagyis a rotarys testvérklubokon keresztül remekül lehetett építeni Pécs testvérvárosi kapcsolatait. Az Erdélyi Kolozsvár, a finnországi Lahti, Graz, Eszék, Seattle, Houston. Ezeknél a városoknál gyakorlatilag a Rotary teszi élővé és eseménydússá a városok közötti kapcsolatot. Nem kis szám ez, ha figyelembe vesszük, hogy Pécs összesen 11 várossal ápol testvérvárosi kapcsolatot. Persze régi hagyománya van annak, hogy Pécs és a helyi Rotary klub jó kapcsolatokat tart fenn. Ez még 1930-ra nyúlik vissza, amikor a Rotary klub alapító tagja, a Pécsi Bőrgyár tulajdonosa Ereth Ede magánadományából épült fel a Pécsi Rotary sétány. Ezt 70 évvel később az én elnökségem idején Lengyel Tamás rotaris barátom szervezésével újítottuk fel a Mecseki Parkerdő segítségével. Az első Alapítók tiszteletére Clubunk emléktáblát is elhelyezett ott. A jelszavam az volt: Ápold a múltat és tégy a jövőért.
R: Hogyan kerültél kapcsolatba Rotaryval?
H.I: Az öcsém Leobenben él, egyetemi  tanárként és a Rotary tagja. Rajtam keresztül ő kezdeményezte még a rendszerváltás előtt, a hőskorban, hogy legyen Pécset újra Rotary klub. Akkoriban alakult meg a Budapest klub is. 1989-ben kezdtük el a klub szervezését és 1991-ben volt a Charter. 2011 novemberében tartottuk újjáalapításunk 20 éves jubileumát. ahol már a második alapításunknak állítottunk emléket.
R: Azóta is alakítgatsz klubokat.
H.I: Igen, ha jól megnézzük a régióban alakult klubok szinte mindegyikéhez volt közöm. Első volt a Szekszárd, 1998-ban ahol az alapító RC Pécs akkori elnöke voltam. Ma is büszke vagyok arra, hogy alapítási jelmondatuknak választották elnöki hitvallásomat.  Bajánál is tüsténtkedtem, mert ott elég sokáig kellett segíteni. Közvetlen alapítóként azért három klubra vagyok nagyon büszke, Pécsre, Kozármislenyre, és Kaposvárra. Ez utóbbi kettőnél alapítási megbízottként dolgoztam és alkormányzóként. A kulcs mindig az, hogy sikerül-e egy helyi közösségben olyan embert találni, aki szívügyének tekinti a Rotaryt. Voltak kudarcaim is és ennek tanulságaként biztosra mondhatom, hogy kívülről nem lehet Rotary klubot alakítani. Ha nem találunk egy településen egy olyan alkalmas személyt, akinek van baráti köre, aki felvállalja az alapítással kapcsolatos kemény követelményeket, akkor soha nem lesz ott klub. Sajnos Nagykanizsán nem találtunk ilyen embert pedig több évig jártunk oda, Kaposvár is csak a második nekifutásra sikerült. Ott Kopa János nélkül nem sikerülhetett volna a klub alapítás.
R: Ha nincs éppen Rotary, akkor mivel töltöd az idődet?
H.I: Most már nyugdíjba vonultam, de építési vállalkozó voltam korábban. Építőmérnökként végeztem, anno a szocializmusban vízépítőként tevékenykedtem, de akkor se „bírtam nagyon magammal”. Akkor nem Rotaryt alakítottam, hanem az orfűi tavon vitorlás klubbot, amelyik szépen prosperál ma is. Sőt most éppen másodvirágzását éli, hiszen az én általam indított Vásárhelyi Pál vitorlás emlékversenyt –amely 10 évet élt meg - 35 év után újrakezdték, az idén lesz a harmadik verseny. Mindig próbáltam dolgozni a közösségért.
R: Ez a mániád.
H.I: Igen.
R: Van-e még valami terved a Rotaryval?
H.I: Amikor alkormányzó voltam felmerült, hogy legyek kormányzó. Én ezt már nem mertem felvállalni sem a korom, sem a nyelvtudásom hiánya és az egészségi állapotom miatt sem. Viszont tettem javaslatokat. Így a régióból most két kormányzó is lesz. Amikor pedig ők lesznek a vezetők szeretnék mellettük nemcsak tanácsadóként, hanem aktív tagként dolgozni. A Bölcsek Tanácsa tagjaként ugyan már visszavonulhatnék teljesen, de úgy érzem, van még bennem energia és szeretném, hogy a régió két kormányzója nagyon sikeres legyen.
R: Szeretnél még valamit mondani?
H.I: Rotary-s barátaim segítsége nélkül ezeket az eredményeket nem érhettem volna el, ezért köszönet érte. Végül hadd zárjam öcsém mondatával, amit a 20 éves jubileumi ünnepségünk után írt:
„Örömmel láttuk, hogy rotarista tevékenységed nem csak sikeres volt, hanem számodra önigazolást és megelégedést hozott. Minden jót a következő évekre.”
Kapcsolódó linkek:
Képgaléria


» ABLAK BEZÁRÁSA «