Körsétány
Rotary körsétány felújítás
és Rotary pihenő kialakítás


A ROTARY KLUB pécsi fennállásának 70. évfordulója alkalmából a Mecseki Parkerdőben nagyszámú támogatóival együtt egy több célú projektet valósított meg. A munka tervezője klubtársunk Dévényi Sándor Ybl és Kossuth díjas építész volt, a megvalósítás munkáit viszont Lengyel Tamás klubtársunk irányította.
A projekt magában foglalt 2400 m2 parkoló terület, illetve sétány felújítását. Ez a terület a Pécs város lakói által kedvelt kirándulóhely, így felújítása egyben városi érdekeket is szolgálta. A parkoló elhanyagolt, de viszonylag könnyen helyreállítható állapotban volt.
A munka a parkoló területének kitisztítását és kőzúzalék elterítését jelentette. A sétány esetében az előbb említett munkákon kívül szükség lett a két oldalról benőtt vegetáció miatt a sétány szélesítésére. A munka nagy gondosságot igényelt az értékes ősnövényzet megóvása érdekében. Része volt a munkának a sétány mindkét oldalán 10-10m szélességben az erdő kitisztítása és rendbetétele.
A sétány indulásánál egy "útjelző" követ helyeztünk el ROTARY Körsétány felirattal.
A ROTARY Pihenő kialakítását a körsétány déli ágán végeztük el. A pihenővel szemben, a sétány északi oldalán, természetes szép dőlésű kőzet együttes található, melyen egy apró tábla már viselete a ROTARY feliratot. Ezt a táblát felújíttattuk. A sétányról a pihenő szintjére lépcsőkön keresztül jutunk le. A pihenő közepén lévő karszt gyepet mintegy körülöleli a járófelület, a pihenő pad, valamint a pad végénél elhelyezett ROTARY emlékkő.
A klub tagjai saját kezűleg fizikai munkával vettek részt a pihenő kialakításban. Itt külön ki kell emelni Dr. Dóczy Tamás professzor úr különleges érzékét a nagyméretű szikladarabok mozgatása területén.
A ROTARY emlékkő a 1928-as klub alapítóinak nevét, valamint egy a ROTARY-ra jellemző feliratot tartalmaz: "MEGÉRTÉS ÉS JÓSZÁNDÉK". Az idén újraalapításának 10 éves évfordulóját ünneplő klub büszke múltjára, tisztelettel gondol elődeire és örömmel tölti el, hogy ezt az érzést egy megvalósult projekt révén megoszthatja környezetével.

(Lengyel Tamás)


» ABLAK BEZÁRÁSA «